Laatste nieuws

Knaagdierenbestrijding

 

rat

Je hebt er vast al van gehoord: de nieuwe wetgeving omtrent IPM Knaagdierbestrijding. Maar wat houdt de wetswijziging precies in en wat betekent het voor jou als agrariër?

Per 1 januari 2023 gaat de nieuwe wet IPM knaagdierbeheersing van kracht. Deze wet voor de bestrijding van knaagdieren is door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit aangescherpt om vier redenen:

  • Het beperken van het gebruik van chemische middelen.
  • Het bevorderen van duurzame knaagdierbeheersing waarbij de nadruk ligt op preventie.
  • Het verbieden van toxische middelen tijdens monitoring.
  • IPM (Integrated Pest Management) moet de basis zijn van elk plan van aanpak om knaagdieren te bestrijden.

De nadruk van deze nieuwe wet ligt bij de bestrijding van knaagdieren op IPM met een minimale inzet van chemische middelen.

 

Wat is IPM?

  • Bij IPM wordt uitgegaan van preventie in plaats bestrijding door monitoring en habitat management.
  • Er worden altijd eerst niet-toxische of biologische middelen ingezet.
  • De inzet van chemische middelen is beperkt, doelgericht en tijdelijk.
  • Verplichte aandacht voor terreinoverlast op naastgelegen percelen.
  • De klant heeft de plicht om aanbevelingen van de experts op te volgen.

Kortom: de wetswijziging schrijft voor dat chemische middelen ter bestrijding van knaagdieren pas mogen worden ingezet als laatste stap in de beheersing van de ongedierteoverlast. Eerst moeten alle beschikbare preventieve en niet chemische maatregelen zijn ingezet zonder het gewenste resultaat te hebben opgeleverd. De juiste volgorde voor handelen is:

  1. Monitoring met niet-toxische middelen
  2. Preventie maatregelen & Habitat management
  3. Niet-chemische bestrijding
  4. En als alle bovengenoemde maatregelen niet afdoende zijn, mag er onder voorwaarden chemisch bestreden worden.
  •  Webinar-knaagdieren-Blog-IPM-1.png
  • IPM Knaagdierbeheersing en de agrariër

Ook in het agrarisch gebied zal de nadruk liggen op preventieve maatregelen, zoals wering, zorgen dat er zo min mogelijk plaatsen zijn waaronder ratten zich kunnen nestelen en dat er ’s nachts geen voedsel beschikbaar is.

Voer jezelf je eigen plaagdierbeheersing uit met toxische middelen dan word je, als agrarisch bedrijf, vanaf 2023 ook gezien als professioneel bedrijf. Dit betekent dat je vanaf volgend jaar moet zijn gecertificeerd en de nascholing IPM Knaagdierbeheersing moet hebben gevolgd en geslaagd zijn voor de toets. Let op: de KBA licenties komen vanaf januari 2023 te vervallen en zijn vanaf dan niet meer geldig.

Driftreductie

Regelmatig worden er nieuwe lijsten gepubliceerd wat betreft de drifreductie. Er is een DRT- lijst (Drift Reducerende Technieken) en een DRD-lijst (Drift Reducerende Doppen). Om te kijken of je voldoet aan de eisen van het Activiteitenbesluit danwel het etiket (het zwaarste telt) kijk je in eerste instantie naar de DRT-lijst om te kijken onder welke techniek jouw spuit valt. In deze lijst wordt aangegeven met welke dop de techniek gespoten moet worden om te voldoen aan de driftreductieklasse (75, 90, 95, 97.5 of 99 % ) en deze kun je dan vinden in de DRD-lijst. 

 

klik hier voor de desbetreffende lijsten.

 

DRT-lijst-20220729.pdf

DRD-lijst-20220729.pdf

 

Aanpassing DRT en DRD lijst

In 2024 is er door de TCT een nieuwe DRT-lijst geplubiceerd. Squall en de LVS lans staaan voortaan op de DRT lijst. Verder is de DRD lijst met 90 graden doppen verder aangevuld. Bent u bezig met het investeren in een nieuwe techniek is het goed om hier even naar te kijken of u ideeën voor een aanpassing van u huidige techniek veranderen. De lijsten staat onder downloads of klik DRT- lijst of DRD- lijst hier.

Onkruidgevoeligheidstabel

In deze tabel is van enkele stoffen de gevoeligheid van een hele reeks onkruiden aangegeven. Daar niet van alle stoffen alles bekend is zijn er links en rechts nog enkele lege vakken. Mochten er mensen zijn die daar een antwoord op hebben kunnen ze via de contact pagina dit kenbaar maken. De tabel is te vinden onder Downloads of door hier te klikken.